VINTURAS GEEFT END-TO-END INZICHT IN AUTOMOTIVE SUPPLY CHAIN

Nieuw consortium creëert toegevoegde waarde op basis van IBM blockchain technologie

  • Blockchain technologie maakt volledige supply chain inzichtelijk
  • Digitaal platform op basis van IBM blockchain technologie
  • Opgericht door nieuw Europees consortium bestaande uit Autolink Group, Axess Logistics, Koopman Logistics Group en NVD
  • Vinturas verduurzaamt de logistieke keten met data
  • Operationeel vanaf september 2019

Leek, 14 mei 2019 – Vinturas, een consortium van toonaangevende automotive logistiek dienstverleners in Europa, kondigt vandaag de lancering aan van een nieuw digitaal platform gebaseerd op blockchain technologie. Het platform maakt alle stappen van de logistieke keten voor nieuwe en gebruikte voertuigen inzichtelijk.

De hedendaagse logistieke infrastructuur binnen de automotive sector is gebaseerd op verschillende applicaties en verschillende gescheiden informatiestromen. Dit maakt het onmogelijk om voertuigen te volgen tijdens hun reis naar het autobedrijf. Een van de gevolgen is een verhoogd risico op (kilometerteller-)fraude tijdens grensoverschrijdende processen binnen Europa. Vinturas digitaliseert alle aspecten van de logistieke keten binnen Europa, van fabrikant tot dealer, en voor nieuwe en gebruikte voertuigen. Vinturas vergroot de transparantie en de efficiency, verbetert de customer journey en verlaagt de kosten. 

Verbeterde customer journey
Het creëren van zichtbaarheid in de supply chain helpt dealerbedrijven om hun klanten eerder te informeren over de verwachte aankomsttijd van hun nieuwe voertuig. Dit betekent een aanzienlijke verbetering van de ‘customer journey’ van de klant. Het Vinturas-platform stelt fabrikanten en fleetowners in staat om Europese logistieke stromen bijna ‘real-time’ te beheren. Vinturas draagt bij aan verbeterde planning, aan optimalisatie van voorraden en netwerken, en aan kostenbesparing. Vinturas levert een bijdrage aan een efficiënte en duurzame logistieke infrastructuur binnen Europa.

Vier oprichters
Achter dit nieuwe initiatief staan vier ervaren ondernemingen met een bewezen staat van dienst in de logistieke dienstverlening. Autolink Group, Axess Logistics, Koopman Logistics Group en NVD zorgen samen dat Vinturas vanaf de lancering in september 2019 in een groot aantal Europese landen beschikbaar is. De toonaangevende Europese shortsea-rederij EML levert een bijdrage aan het platform door het zeetransport binnen de logistieke keten inzichtelijk te maken.

Partners
Vinturas is gebouwd op een solide fundament van oprichters en partners. Technologiepartner IBM stelt expertise ter beschikking voor het bouwen van het Vinturas-platform. Grant Thornton, een grote en bekende naam op het gebied van auditing, legal en blockchain expertise, heeft zich eveneens als partner aan Vinturas verbonden. 

Toonaangevend platform
CEO van Vinturas is Jon Kuiper. De voormalig CEO van Koopman Logistics Group werkte voor verschillende internationale ondernemingen en vertegenwoordigt jarenlange ervaring met senior supply chain management. Jon Kuiper: “Vinturas wil uitgroeien tot het toonaangevende platform voor Finished Vehicle Logistics. Wij geloven sterk in de kracht van samenwerking. De lancering van Vinturas door vier gerenommeerde logistiek dienstverleners, en onze keuze voor IBM als technologiepartner, benadrukt dat wij op de lange termijn toegevoegde waarde willen bieden aan alle betrokken partijen.”

Democratische datasharing
Vinturas is een open ecosysteem. Het platform is toegankelijk voor alle partijen die actief zijn met Finished Vehicle Logistics. Softwarebedrijven, logistiek dienstverleners en andere providers zijn welkom om zich bij Vinturas aan te sluiten. Een brede samenwerking heeft voor alle betrokken partijen grote voordelen, zoals de mogelijkheid van datadelen binnen een veilige distributed blockchain infrastructuur. Kuiper: “De toekomst van onze sector ligt in samenwerking en democratisch datadelen. Door samen te werken, profiteert iedereen in onze sector van meer toegevoegde waarde.” De blockchain technologie van IBM waarborgt beveiligde datasharing, betrouwbare en niet-modificeerbare data en een compleet digitaal dossier met daarin alle data die het voertuig in de logistieke keten genereert.

De lancering van Vinturas staat gepland in september 2019. De eerste productdemonstraties vinden plaats vanaf juli 2019. Bezoek www.vinturas.com voor meer informatie.