VINTURAS SKAPAR TRANSPARENS i BILBRANCHENS FÖRSÖRJNINGSKEDJAN

Nytt konsortium använder IBM blockchain-teknik för att leverera hållbara värden

  • Blockchain-baserad  transparens i alla delar av försörjningskedjan
  • Digital plattform använder IBM Blockchain-teknik
  • Svenska Axess logistics ingår i konsortiet av Koopman Logistics Group, NVD och AutoLink
  • Vinturas möjliggör en mer hållbar industri
  • Plattformen aktiv från och med september 2019

Leek (Nederländerna), 14 maj 2019 - Vinturas, ett konsortium av flera ledande leverantörer av tjänster inom fordonslogistik i Europa, tillkännagav idag lanseringen av en digital blockchain baserad plattform som ger transparens i hela försörjningskedjan av färdiga fordon.

Bilindustrins nuvarande logistik och infrastruktur kännetecknas av bräckliga informationsflöden och användningen av olika äldre system för att spåra fordon som är på väg till återförsäljare. Manipulerade mätarställningar är ett växande problem i gränsöverskridande processer i Europa. Vinturas kommer att digitalisera alla aspekter av försörjningskedjan, från fabrik till återförsäljare, och kommer även att omfatta processen för logistik för begagnade fordon i Europa där alla är utformade för att leda till ökad transparens, effektivisering, förbättrad kundupplevelse och lägre kostnader.

Förbättrad kundupplevelse

Att skapa mer transparens i försörjningskedjan kan hjälpa återförsäljarna att informera sina kunder om platsen och beräknad ankomsttid för nya fordon och därmed avsevärt förbättra kundupplevelsen. Vinturas-plattformen tillåter OEM’s och ägare av fordonsflottor att hantera sina europeiska flöden på nära håll, förbättra planeringen, optimera lager och spara kostnader. Vinturas kommer att bidra till en mer effektiv och hållbar infrastruktur för försörjningskedjan i Europa.

Konsortiets grundare

Bakom initiativet står fyra grundare, alla kända, respekterade aktörer i logistikbranschen. Från lanseringen av plattformen i september 2019 kommer svenska Axess Logistics, NVD, Koopman Logistics Group och Autolink Group att se till att Vinturas tjänster kan levereras i många europeiska länder. EML, en viktig europeisk sjöfartstransportör, bidrar till denna plattform genom att ge synlighet i sjöfartssektorn i försörjningskedjan.

Partners

Vinturas stöds av starka partner. IBM som teknologipartner kommer att ge expertisen att bygga Vinturas-plattformen. Grant Thornton, med expertis i revision, juridik, rådgivning och blockchain teknologi, kommer också att vara en viktig partner för Vinturas.

Ledande plattform

Vinturas VD Jon Kuiper, tidigare VD för Koopman Logistics Group har stor erfarenhet inom logistik från olika globala företag. Jon Kuiper: "Vinturas har som mål att vara den ledande plattformen inom ‘finished vehicle logistics’. Vi tror starkt på samarbetets kraft. Lanseringen av Vinturas med fem kända logistikleverantörer och vårt val av IBM som teknologipartner visar vårt långsiktiga engagemang för att leverera hållbart värde."

Demokratisk datautbyte

Vinturas är ett öppet ekosystem och är därmed tillgängligt för alla aktörer inom ‘finished vehicle logistics’. Därför uppmanas även programvaruföretag, logistikleverantörer och andra leverantörer av applikationer att samarbeta med Vinturas. Den viktigaste fördelen av att arbeta tillsammans är möjligheten att dela data i en säker distribuerad blockchain-infrastruktur. Kuiper: "Vi är övertygade om att industrins framtid ligger i partnerskap och delning av data. Genom att samarbeta kan vi skapa värdet för alla aktörer i vår bransch". IBM levererar beprövad blockchain-teknik, vilket garanterar säker delning av data som inte kan manipuleras och skapar ett komplett dokumenterad digital register av ett fordons totala livscykel.

Vinturas planerar demonstrationer från och med juli i år. Plattformen kommer vara aktiv från och med september 2019.

Mer information finns på Vinturas.com